Varis İle İlgili Sıkça Sorulanlar
Varis neden olur sorusuna verilecek cevap, bacaklardaki toplardamar yapısının bozulmasıdır. Kirli kanın göllenme yaparak venlerde birikmesidir.
Bir toplardamar hastalığı olan varisler önce bireyi estetik görüntü açısından rahatsız etmeye başlar. Ertelenen tedavi risk faktörlerini geliştirir ve varis daha da yayılarak kötüye doğru gitmeye devam eder. Tedavi edilmedikçe hastanın hayat kalitesini olumsuz etkileyerek ilerleyen süreçte akciğere amboli (pıhtı) atma riskini de doğurabilir. Bununla birlikte;
- Yaraya dönüşebilir,
- Sürekli ağrı ve kaşıntı hali yaratabilir,
- Estetik açıdan kötü görüntü çoğalarak ilerler.
Varis, toplumda çok sık karşılaşılan bir hastalık olmakla birlikte,
- Ailede genetik yatkınlığı bulunan kişilerde (Irsiyet)
- Genç yaşlarda görülebildiği gibi yaşın ilerlemesiyle görünürlüğü artar.
- Kilo artışı yaşayan kişilerde,
- Hareketsiz bir yaşam sürdüren kişilerde,
- Ayakta uzun süre kalacak faaliyetlerde bulunan kişilerde,
- Kadınlarda gebelik dönemlerinde görülme olasılığı daha yüksektir.
Varislerin tekrarlama olasılığı genel olarak çok düşüktür. Varis hastalığının oluşumunda mesleki ve çevresel faktörlerin yanında genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Özellikle bazı yatkın bünyelerde aynı yerlerden olmasa da farklı bölgelerden varisler tekrarlayabilmektedir.
Bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur ki hamilelik, varis oluşumun önemli bir risk faktörüdür. Birden fazla hamilelik geçiren kadınlarda ise varis oluşma riski oldukça artmaktadır.
Gebelik sürecinde varislerde gerek hormonal değişimler, gerekse alınan kiloya bağlı olarak artış gözlemlenmekle birlikte genellikle varisler doğum sonrası kendiliğinden geçebilmektedir. Araştırmalara göre, hamilelik geçiren her 100 kadından 40’ında varis gelişiyor. Bunların da yaklaşık yüzde 20’si gebelik sonrasında da kalıcı hale geliyor. İşte o zaman varis tedavisi şart oluyor.
Günümüzde geliştirilen modern tıbbi teknikler ile artık varis ameliyatı pek tercih edilen yöntem olmamaktadır. Bununla birlikte, lazer, radyofrekans, skleroterapi gibi cerrahi işlem olmadan uygulanan yöntemlerle hem daha kısa sürede hem de günlük hayatınızdan geri kalmadan, istirahat gerekmeden tedavi olabilmektesiniz. Özetlersek, ameliyatla varis tedavisi olabileceği gibi ameliyatsız varis tedavileri de artık mümkün olabilmektedir. Son söz yine gerekli tetkik ve değerlendirme yapan hekimin olacaktır.
- Ameliyatsız tedavi hijyenik klinik ortamında, rahat bir şekilde uygulanabilmektedir. Fakat ameliyatlı tedavi yönteminin ameliyathane koşullarında uygulanması gerekmektedir.
- Ameliyatsız varis tedavisi yöntemi uygulandığı zaman, kişide herhangi bir iz kalmaz. Fakat ameliyatlı tedavi yöntemi uygulandığında bu tedavinin uygulandığı kişilerde kesik ve dikiş izleri şeklinde izler kalabilmektedir.
- Ameliyatsız tedavi yöntemi uygulandığı takdirde, aynı gün içerisinde hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Fakat Ameliyatlı tedavi yöntemini tercih ettiğiniz zaman, bir süre istirahat etmeniz gerekmektedir.
- Ameliyatsız yöntemde gerek bölgesel, gerekse genel anestezi gerekmemektedir. Fakat ameliyatlı yöntemde, kişinin genel anestezi altında olması gerekir.
- Ameliyatsız tedavi yönteminin, herhangi bir sınırlaması bulunmamaktadır. Ameliyatlı tedavi yönteminde ise, yaş sınırı yer alır.
- Şeker ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara sahip olmanız, ameliyatsız yöntemlerin uygulanmasını engellememektedir. Fakat, ameliyatlı yöntemler için bir engel teşkil etmektedir.
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek, yani olması gereken ideal kiloya dönmek her açıdan sağlık adına olumlu bir adımdır. Kilo vermek tabirini aşırı kilo kaybetmek ile karıştırmadan normal fizyolojik sınırlarda sağlıklı kilo vermek olarak adlandırabiliriz.
Varisler ve kilo verme ilişkisini incelersek, varislerin yağlı dokuyu sevdiğini ve aşırı kilonun varis oluşmasında önemli bir risk faktörü olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat oluşmuş, mevcut varislerin kilo verince geçeceğini tıbben söyleyemeyiz. Ancak sağlıklı bir zayıflama ile yeni varis oluşumunu tetikleyici bir unsuru ortadan kaldırabiliriz diyebiliriz.
Limon, yüksek C vitamini içeren, sağlık için önemli bir besin maddesidir. Fakat limonla varis tedavisi mümkün değildir. Varisli damarların üzerine limon sürmenin de hiç bir faydası yoktur. Varis tedavisi için Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına başvurarak uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.
Bunların Dışında Sorularınız mı Var?
