Varis Nedir? Nasıl Oluşur?
Varis, toplardamarların, fonksiyonel bozuklukları sonucu ya da kan akımının önündeki bir engel nedeniyle genişleyerek kıvrımlı bir hal almasıdır. Daha açıklamalı bir ifadeyle varis, bacakların alt kısmında toplanan kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarların genişleyip, kıvrıntılı ve kötü renkli bir hal alması olarak tarif edilebilir.
Varis Nasıl Oluşur, Neden Olur?
Aslında bu sorunun cevabı olarak birçok etkenin varis oluşumuna zemin hazırladığını söyleyebiliriz. Bu etkenler; genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, hamilelik, sıcak iklim, şişmanlık, kabızlık, geçirilmiş karın ameliyatları ve uzun süre oturmak ya da ayakta durmak gibi etmenlerdir. Aynı meslek grubunda çalışan kişilerde yaygın olması sebebi ile varis bir meslek hastalığı olarak adlandırabilir.
Genişleyen damarlar genetik olarak (Kalıtsal) varise müsait olan kişilerde uzun süre ayakta durmaktan, sürekli sabit şekilde durmayı gerektiren veya bacakları çok yorucu çalışma ortamlarından gebelikten dolayı oluşabilmektedir. Normalde uzun süre ayakta durunca herkesin sadece ayakları ağrırken, varise genetik olarak yatkınlığı olanlarda damarlar genişler ve varis oluşur.
Bacaklardaki kirli kanın akciğere pompalanması esnasında geri kaçmasını önleyen damar içindeki kapakçıklar valf görevi görerek kapanır. Fakat bu kapakçıklar görevini yapamaz hale geldiğinde kirli kan tekrar damara geri döner ve birikmeye başlar. Varis oluşumu bu şekilde kendini gösterir. Damarda biriken kirli kanlar damar yapılarını da bozar, kıvrılır, genişler, iyice deriden farklı olarak görünür bir hal alır. Varis bu şekilde ortaya çıkar.