web analytics
  1. Anasayfa
  2. Varis Ülseri – Varis Yarası ve Tedavisi

Varis Ülseri Nedir?

Varis ülseri, bacak toplardamarlarındaki yetmezlik sebebiyle genellikle ayak bileği bölgesi ve bacakta açılan yaradır. Halk arasında varis yarası olarak da adlandırılmakta olup bu yaralar genelde zor iyileşir ve uzun bir tedavi sürecini kapsayabilir.
Varis yarası hastalığının ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artabilmektedir. Genç yaşlarda kadın ve erkeklerde eşit görülse de 40 yaş üstünde kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir.

varis yarası

 

Varis Yarası Neden Olur?

Toplardamarlar, oksijeni azalmış olan kanı kalbe geri getirmeyi görev edinmiş damarlardır. Diğer damarlar gibi aktif bir kasılma ve pompalama sistematiği bulunmamaktadır. Bu nedenle kanın yerçekimi etkisi ile geri kaçmasını engellemek için damar içinde kapakçıklar (valfler) bulunur. Varis ülserlerin, bu kapakçıkların yapısında bozukluk nedeniyle geliştiği klinik olarak  düşünülmektedir.
Kapakçıkların yapılarındaki bozulma ırsiyet gibi çeşitli nedenler iel olsa da kimi zaman da ilerleyen yaş sebebi ile olur. Kanın kalbe dönüşü bozulur ve bacak damarlarında birikmeye başlar. Bu birikim, toplardamar içinde basınç artışına sebep olur. Sürekli yüksek basınç nedeni ile dokularda ve özellikle bacak derisinde bozulma, varisler, şişlikler son olarak da bacaklarda yaralar (venöz ülser) oluşur. Venöz yetmezliğe bağlı doku değişimlerinin en kötüsü yara oluşmasıdır. Varis yaraları bireyleri hem fiziksel olarak olumsuz etkiler hem de estetik açıdan onları mutsuz eder.

Varis Ülseri Riskini Kimler Taşır?

  • Yaşı ilerlemiş kişiler,
  • Obezite sorunu yaşayanlar,
  • Hipertansiyon hastaları,
  • Kalp yetmezliği yaşayanlar,
  • Böbrek yetmezliği yaşayanlar,
  • Daha önce çeşitli bacak travması geçirenler,
  • Varis hastası olanlar ve varis tedavilerini öteleyip geciktirenler,
  • Şeker hastalığı sorunu olanlar varis ülseri karşısında risk grubudur denilebilir.

 

Varis Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Venöz yetmezlik (Varis Ülseri &Varis Yarası) sonucu en sık karşılaşılan belirtiler, oluşmuş varisler, bacaklarda şişme (ödem oluşması), ağrı, kaşıntı, ciltte renk değişikliği, ciltte yara ile yüzeyel yada derin toplardamarlarda pıhtı oluşumu sonucu oluşan şikayetlerdir.  Venöz yetmezlik tanısı renkli doppler ultrason ile konur. Toplardamarlardaki yetmezlik nedeni ile oluşan geri kaçışı gösteren akım ve varisler, ayakta ve yatar pozisyonda çeşitli manevralar yaptırılarak tespit edilir.

bacak yara tedavisi

Varis Yarası Nasıl Tedavi Edilir?

Varis yarası tedavisi İki amaca hizmet edilerek planlanır. İlki mevcut yaranın iyileştirilmesi, ikincisi ise yeni bir yaranın açılmasını engellemek için gerekli tedavinin yapılmasıdır.
Tedavide kan dolaşımını düzenleyici ilaçların kullanımının yanı sıra varis çorabı gibi dıştan bası yaparak basıncı ters yönde azaltıcı uygulamalar mevcuttur. Ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri olmakla birlikte günümüzde tercih gelişen tıbbi yöntemler ile birlikte ameliyatsız tedavi yöntemleridir. Ameliyatsız tedavi işlemleri ameliyatlı tedavilere göre daha kolay ve tekrar şansı daha az olan yöntemlerdir.

Ameliyatsız tedavi yöntemlerinden en sık tercih edilenler lazer ve radyofrekans yöntemleridir. Bu yöntemler ile ana toplardamar ve varisli damarlar yüksek ısıya maruz bırakılarak erimesi-incelmesi sağlanır. Yüksek ısı nedeni ile uygulanacak alanın etrafına enjeksiyon ile özel ilaç verilerek yüksek ısıdan korunur. Köpükle tedavide, kullanılan özel köpük damarın küçülmesine neden olur. Daha çok orta boy varislerde yardımcı tedavi olarak kullanılır. Skleroterapi, diğer bir yöntem olup köpük tedavisine benzer şekilde ilaç verilerek damarların büzüşmesi sağlanır.

 

 

KLİNİĞİMİZDE AMELİYATSIZ YÖNTEMLERLE BAŞARILI OLARAK VARİS YARASI TEDAVİSİ YAPILMAKTADIR.

 

 

ArabicEnglishRussianTurkish